dimarts, 25 de març del 2014

1. Una ruta amb raquetes, molt recomenable

Del Cap del Rec al Refugi del Pradell per l'Estany de l'Orri

De primer i com sempre les ganes de dur a terme una nova experiencia, de segon una bona dosis de sol preparada pel diumenge - un dia d'aquells radiants - i per postres unes quantes idees per aprofitar... Així que dit i fet i sense pensar-ho massa ja erem just davant del nostre objectiu, un diumenge productiu amb vistes al cadí i acompanyat per unes raquetes, una mica especials. Si creieu que l'objectiu és més que una simple ruta aneu ben encaminats, ara bé si creieu que es tracta d'anar a jugar un partit de pàdel a algun dels poblets de la Cerdanya, us heu equivocat de camí.
Ens situem a la plana ceretana, i començem explicant aquesta ruta - especial com ja hem dit- des del seu punt d'inici amb el mateix cotxe.
Podriem començar de forma més breu i anar directes a l'inici de la ruta, però a vegades cal deixar unes linies per situar-nos de forma clar en l'espai geogràfic.

Com arribar?

Nosaltres sortirem aviat des de Girona, com és de costum, aquesta vegade ens cal creuar tres capitals de comarca - gairabé pel seu mateix cor - començant per Banyoles a una certa distància igual que la capital de la Garrotxa ara bé pel que fa Ripoll la creuem pel seu punt més neuràlgic el monestir romànic pas obligat per arribar a la Vall de Ribes just abans de la Collada de Toses el nostre accés a la Cerdanya. Un cop a la plana ens situem a Bellver de Cerdanya, pas obligat de la ruta cap Andorra pels qui accedeixen o bé de Tosses o bé del Berguedà - a través del tunel del Cadí-, d'aquí arribem fins a Martinet on empendrem la carretera fins la petita població de Lles de Cerdanya a uns 9 km, d'aquí arribarem fins el final de la carratera principal, tot admiran les majestuoses vistes del massis del Cadí just davant nostre. Des d'aquí arribarem al inici de la ruta el refugi de Cap del rec, justament el lloc on deixem el cotxe per emprendre l'inici de la ruta. Unes 3 hores de camí des de la capital del Gironés.

NOTA PRÈVIA IMPORTANT
El primer que cal tenir en compte és que la ruta d'avui no és gratis, sino que té un doble cost; primer el cost del lloguer de les raquetes de neu, i en segon lloc el cost - realment assequible - del accés al espai dominable de la zona esquiable i controlada. En aquest cas la suma són 13,5 euros (10euros per les raquetes i 3,50 per l'accés).

DESENVOLUPAMENT DE LA RUTA

La ruta comença a peu del refugi, i val a dir que és una ruta plena d'atractius, sempre i quan la neu sigui abundant, i el dia ens acompanyi; ja que un dels principals atractius és en si la vista privilegiada del espai. La nostra ruta consteix en unir les dues rutes - uniderecionals - que tenen pensades i exlplicades des del refugi, realment doncs estariem sortin de l'espai recomanat peró es factible i realment assequible al mateix temps evitant el fet de poder dur a terme una ruta circular.
Primer tram de bosc dens de pujada
00:00 Sortim en direcció a l'itinerari del estany de l'Orri, passant entre espais boscosos que ens acompanyen en una pujada que ens sorpren de cop. Un cop deixem les marques del camí que seguirem de tornada, i més endevant la mateixa pista d'esquí nordic, començem a enfilar l'ultim tram de pujada més dur fins el petit estany de l'orri que molt probablament creuem per sobre sense saber-ho, de fet aquest punt perdem les marques de colors, i creuem de ben segur un tou de neu en un espai pla, som doncs sobre del petit estany.
00:45 Un cop deixem l'espai planer continuarem enfilant, possiblament entre un camí dibuixat a la mateixa neu per altres persones que han passat fent el mateix recorregut, i de tota manera, un cop deixem enrrera el bosc el camí segueix de forta pujada en direcció - sense cap indicació- fins el pla de les someres; a uns 2300 metres, aquí portem una mica més de 300 metres de desnivell acumulat.
1:15 Aquest serà el punt més alt de la ruta, ara ja toca baixada, ja que de fet aquí el tou de neu és realment important i a falta de polaines es fa dificil poder pensar en arribar més aprop de La Tossa Plana de Lles o Pic de la Portelleta que és aprop dels 3000 metres, de fet arriba als 2916 metres d'alçada, a la frontera amb Andorra.
Refugi de Pradell amb vistes del Cadí
Aixi doncs emprenem el camí de forta pendent, en direcció est i despres ens decantem cap al Sud amb la referencia del refugi del Pradell.
1:45 Arribats al Refugi del Pradell, admirem les vistes del Cadí i recuperem les marques de colors del segon dels traçats marcats com a camí des de la entrada de la pista, de fet aquí acaba la pista llarga d'esquí nordic, el refugi és situa davant nostre, a uns 2115 metres d'alçada, aquí deixem a la nostre mà dreta el camí que ens porta a els estanys de la Pera per el refugi de Pollineres i començem el camí de baixada que recupera el bosc a mesura que va perden el tou de neu que ens acompanyava a les parts més altes.
2:15 Arribem a les proximitats del aparcament i del Refugi principal de Cap de Rec, creuant de nou el prat d'inici de la pista d'esquí nordic, aquest és el moment de tornar el material i pensar en descansar una estona abans d'agafar el camí de tornada cap a casa.
De tornada per fer el viatge més ràpid en pel que fa el temps i la comoditat, prenem el túnel de Cadí en direcció Berga i d'aquí emprenem la carratera recenment renovada que creua el Lluçanes per la seva capital fins arribar a les proximitats de Vic, on arribem a la 
C-25 desdoblada per arribar a Girona amb un temps estimat de 2:30h.

5 Raons per dur a terme la ruta

  1. La practica d'una modalitat diferent, el fet de posar-te les raquetes.
  2. En general les instalacions de la pista d'esquí nordic de Lles de Cerdanya. http://www.lles.net/ Aquí podeu consultar la webcam amb imatges cada minut.
  3. La presencia continuada del massís del Cadí sempre visible.
  4. La primera part del recorregut per enmig del bosc.
  5. Passar un dia a la neu en si és un raó de pes.


Elements imprescindibles per dur a terme la ruta

  • Botes de muntanya de canya mitjana o alta - mínim- (recomanació de Polaines, sobretot en cas de grans acumulacions de neu).
  • Mapa Alpina Serie E-0 1:50 Cerdanya - Alta Cerdanya, Capcir, Andorra - ( Podria ser recomenable l'ús d'una brújola, tot i que el mapa té bones referencies).
  • Un dia assolellat i clar per admirar i contemplar les vistes, és fàcil ajudar-se de la web-cam del link de la web de la pista d'esquí nordic.
  • Menjar i aigua, en aquest cas és imprescindible, per absencia de fonts. Destacant que a a l'estació en podem trobar.
  • Un kit bàsic per primers auxilis.
Camí de baixada del Pla de les Someres al Refugi del Pradell

DADES DE LA RUTA.

Inici i Final. Aparcament del Refugi de Cap del Rec a uns 5km de Lles de Cerdanya.

Atractius. El mitjà - les raquetes- i les vistes merevelloses - del massís del Cadí-

Durada. 2:15 - 2:30 min (sense comptar possibles aturades)

Desnivell. 400 metres aprox.

Dificultat.  Fàcil/Mitjana - depenent de l'estat de la neu -

Época de l'any. De finals de Tardor amb les primeres nevades a inicis de primavera amb les últimes neus.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada